Tratamentul intervențional al foramenului ovale patent, la Arcadia
Foramenul ovale patent reprezintă o comunicare în interiorul inimii, la nivelul septului interatrial, între atriul drept și atriul stâng.
Septul interatrial este compus din două foițe care se lipesc una de cealaltă după naștere, odată cu dezvoltarea copilul, însă uneori aceste foițe – septum primum și septum secundum – nu sunt tocmai etanșe și atunci rămâne un mic spațiu denumit foramen ovale patent, prezent la aproximativ 25% dintre oameni. Această anatomie poate fi considerată o variantă normală a inimii, însă când se asociază cu patologii venoase poate cauza probleme embolice la nivel cerebral. Când se formează cheaguri în interiorul circulației venoase, prin foramen ovale patent pot fi antrenate mici formațiuni coagulante (mici cheaguri), care pot trece din atriul drept în atriul stâng și apoi în circulația sistemică, reprezentând una dintre cauzele unui accident vascular cerebral.
Dacă la persoanele mai în vârstă sunt alte zeci de cauze pentru accidentele vasculare cerebrale (ateroscleroză, stenoză de carotidă, aritmii cardiace), adesea la persoanele tinere nu există nicio explicație a unui accident vascular cerebral repetitiv. Atunci când este identificată această comunicare între cele două atrii ale inimii, se poate presupune că poate fi cauza unui accident vascular cerebral la persoanele tinere.
Un pacient de 40 de ani a fost adresat Spitalului de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia după două evenimente cerebrale ischemice. În urma explorărilor complexe ale acestui caz, singura cauză posibilă a fost prezența foramenului ovale patent. Conform ghidurilor de diagnostic și tratament, pentru a preveni evenimente cerebrale viitoare s-a decis ocluzia acestei anatomii cardiace.
În Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia, închiderea foramenului ovale patent se realizează minim invaziv, prin intermediul unei intervenții percutane. Este utilizat un dispozitiv special, destinat închiderii tuturor tipurilor de foramen ovale patent la pacienții cu antecedente de accident vascular cerebral sau atacuri ischemice tranzitorii, diagnosticate prin ecocardiografie. Dispozitivul este compatibil cu imagistica medicală și nu condiționează examinările RMN (1,5 Tesla sau 3 Tesla).
Au fost realizate investigațiile imagistice necesare preprocedural – ecocardiografie și ecocardiografie transesofagiană.
„Intervenția este asemănătoare cu cea de închidere a defectului septal interatrial, care este o malformație cardiacă congenitală manifestată printr-un orificiu anormal la nivelul septului. Diferă doar designul dispozitivului, care este special proiectat pentru a închide foramenul ovale patent. Dimensiunea dispozitivului se alege în funcție de anumite distanțe din interiorul inimii și anatomia septului interatrial, ecocardiografia transesofagiană reprezentând unica metodă de măsurare a criteriilor anatomice. Pentru confortul pacientului, intervenția are loc sub anestezie generală, întrucât se realizează sub control ecocardiografic transesofagian pentru poziționarea corectă a dispozitivului. Se preferă o anestezie generală de scurtă durată”, explică Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie.
Intervenția a durat mai puțin de o oră, iar externarea pacientului a avut loc a doua zi, urmând ca acesta să revină pentru controale ecocardiografice la intervale de 1 lună și 6 luni.
Tratamentul medicamentos recomandat după procedura intervențională de închidere a foramenului ovale patent este minim și constă în aspirină în perioada de endotelizare (când dispozitivul devine parte a corpului și este acoperit de țesut). Nu există restricții în ceea ce privește întoarcerea pacientului la viața de zi cu zi.
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Arcadia