Pregatiri pentru pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași în 2024
În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva reunește la Iași pelerini din întreaga țară și din colțuri îndepărtate ale lumii. Acești închinători, uniți în rugăciune, creează un tablou vibrant al celor care, căutându-l pe Dumnezeu, descoperă bucuria comuniunii și se întăresc în credința lor.
Hramul Catedralei Mitropolitane, dedicat Ocrotitoarei Moldovei, reprezintă o ocazie de comuniune în sfințenie. Anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse și moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, din Mănăstirea „Sfântul Pavel” de la Muntele Athos. De asemenea, anul 2024 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Astfel, dorim să oferim pelerinilor care vor veni la Iași în mijlocul lunii octombrie ocazia de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, prin care Dumnezeu aduce vindecări și alinare celor suferinzi.
Pelerinajul va debuta marți dimineața, pe 8 octombrie, la ora 6.00, cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. După acest moment, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași, în cadrul unei procesiuni tradiționale, și va fi așezată într-un baldachin special amenajat, unde va rămâne până când închinarea va putea fi organizată din interiorul lăcașului de cult, estimat a începe marți, 15 octombrie.
Pe 14 octombrie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, va avea loc slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30, pe un podium situat la limita Pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața Altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de corul Operei Naționale Române din Iași. Cei care nu pot fi prezenți în zona amenajată vor putea urmări slujba de la distanță, pe ecrane mari amplasate în diverse locații.
Reprezentanții mass-media vor avea acces la evenimentele dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, pe baza legitimațiilor de serviciu. Este recomandat ca aceștia să trimită, în prealabil, informațiile necesare la adresa [email protected], incluzând numele instituției de presă, numele și prenumele jurnalistului, funcția, adresa de email și un număr de telefon mobil, pentru o comunicare mai eficientă. Detalii despre zonele de acces pentru presă și alte informații utile vor fi furnizate de organizatori la fața locului.
Programul evenimentelor organizate de Arhiepiscopia Iașilor în acest an este disponibil mai jos, împreună cu informații despre viața Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, precum și despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați secțiunea dedicată acestui eveniment pe portalul https://doxologia.ro/.