Părinții care întârziau cu plata mesei – trecuti pe „lista rusinii” la Gradinita „Raza de soare” din municipiul Bacau
Părinții care au copiii înscriși la Grădinița „Rază de soare” din Bacău au primit în documentul care le explica procedura de plată a costurilor cu masa, un total de 612 lei, și mesajul: „Părinții care nu plătesc la timp nu mai aduc copii în grădiniță până nu aduc dovada plății”.
„Mi se pare un abuz fără margini, discreționar și discriminator pe motive sociale. Refuz să cred că în deceniul trei al secolului XXI educația încă mai este condiționată de plata unor sume de bani, într-un stat membru al Uniunii Europene, de peste 15 ani…”, este revoltată o mamă care a vorbit cu publicația Școala 9 sub anonimat.
Mai mult, pe dulapul din clasă existau și liste nominale cu părinții și ce consumabile au adus pentru copii: hârtie igienică, săpun lichid, prosoape de hârtie, pahare de unică folosință, șervețele umede.
„Educația de stat trebuie să fie accesibilă tuturor, nu condiționată de plata unor sume de bani sau de anumite excluziuni de ordin social, pentru că un copil de 3-6 ani nu are nicio vină că societatea în care trăiește este una bolnavă”, a mai spus mama din Bacău. Împreună cu alți părinți a trimis și o scrisoare deschisă către Inspectoratul Școlar Bacău.
Conducerea Școlii gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău, de care aparține grădinița în cauză, regretă exprimarea nefericită din comunicarea către părinți, dar susține că nu a încălcat legea.
„Părinţii au fost informaţi la şedinţele cu părinţii din luna septembrie de faptul că pot sprijini, dacă doresc, activitatea grădiniţei prin Asociaţia de părinţi a acesteia”, ne-a transmis într-un răspuns școala băcăuană.
Potrivit acesteia, părinții vor ei să cumpere consumabile: „Putem confirma că unii părinţii doresc, în mod voluntar, să sprijine cu donaţii gen consumabile, adică hârtie igienică, săpun lichid, prosoape de hârtie, pahare de unică folosință, șervețele umede, pentru a suplimenta materialele în cadrul unei grupe, din dorinţa de a se implica.”
Potrivit conducerii, în bugetul școlii există bani pentru aceste produse, „asigurate în standardul prevăzut prin buget, contabilizat de departamentul financiar-contabil şi aprobat de consiliul de administraţie al şcolii, unde există membru reprezentant al părinţilor din cadrul grădiniţei”.
De la primărie, Școala „Mihai Drăgan” a avut în acest an un buget de 3,3 milioane de lei pentru funcționare. Consiliile locale asigură o finanțare complementară școlilor, bani care merg de obicei către funcționarea și întreținerea imobilelor. Cele care vor pot plusa și cu bani pentru astfel de cheltuieli mărunte, dar necesare.
Primarul din Bacău, Lucian Stanciu-Viziteu, susține că oricând directorii de școală i-au cerut fonduri inclusiv pentru tipul acesta de cheltuieli, au primit. „Situațiile acestea penibile în care profesorii ajung să ceară bani părinților pentru consumabile nu ar trebui să se mai întâmple și rog profesorii să mă caute direct atunci când directorii spun că nu au bani sau că primarul nu le-a alocat”, a spus acesta pentru Școala 9.
Sursa: Scoala9