Studenții de la UMF Iași au realizat cea mai avansată inimă artificială din lume care poate rezista 100 de ani
O echipă de români, formată din studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) au castigat Marele Premiu la un concurs ce a avut loc în Texas – SUA, concurs care își propune să încurajeze și să sprijine cercetarea dedicată dezvoltării inimii artificiale.
Spre deosebire de inimile artificiale actuale, care preiau oxigen prin două tuburi scoase în afara corpului, ceea ce înseamnă risc permanent de infecție, dispozitivul studenților români propune un sistem de alimentare de la distanță, cu baterii.
„A trebuit sa facem un reverse engineer la inimile care deja există pe piață și ce ne-a ajutat a fost că am învățat și am reușit să luăm ideile acelora și noi le-am îmbunătățit”, a declarat Mihail Teacu, student Bioinginerie, UMF Iași.
Mai mult, inima la care au lucrat studenții români poate rezista 100 de ani, fiind realizată din titan.
„Noi am conceput o inimă artificială totală din titan cu o durabilitate nedefinită şi care poate fi implantată atât pacientului pediatric, cât şi celui adult. Are o durabilitate, spunem noi, de peste 100 de ani spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate de șase luni”, spune dr. Alexandru Pleșoianu, coordonator proiect.
În plus, spre deosebire de inimile artificiale actuale, dispozitivul creat de sudenții români a fost gândit astfel încât să poată fi implantat inclusiv la copii.
Inima artificială dezvoltată de studenții ieșeni ar putea intra în teste clinice peste aproximativ cinci ani.