Pe 5 ianuarie Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul deschide seria spectacolelor din 2023
Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul deschide seria spectacolelor din 2023 pe 5 ianuarie cu Rățușca cea Urâtă, urmata pe 8 ianuarie de două reprezentații: Stația Clovnilor și De ziua lui Pinocchio.
Producția are la bază o dramatizare realizată de Elena Popescu, profesor universitar doctor la Universitatea „Spiru Haret” din București, dramatizare foarte fidelă basmului, adaptată pentru scenă de regizorul Ciprian Huțanu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Scenariul dramatic are o puternică latură modelatoare, formativă, transferată cu subtilitate spre public prin intermediul animației. Ciprian Huțanu semnează și punerea în scenă, viziunea sa utilizând păpuși de diverse tipuri, cu sisteme de mânuire foarte variate, cu ajutorul cărora o distribuție exclusiv feminină va da viață întâmplărilor cu Rățușca cea urîtă. Experimentatele actrițe Liliana Mavriș Vârlan, Elena Zmuncilă, Beatrice Volbea, Mariana Teleman, Iulia Deloiu Trif și Raluca Pintilie ipostaziază, prin intermediul păpușilor, mai multe personaje din relațiile cărora se țese textura specială a reprezentației teatrale. Scenografia este realizată de Viorica Perju, sculptura păpușilor, de Costică Butoi și Mihai Contaș, iar ilustrația muzicală remixează teme sonore din Lacul lebedelor de P.I. Ceaikovski.
„Stația clovnilor e un spectacol pe care o să vrei să-l vezi din nou și din nou, cu cei mici și, apoi, și cu unul sau doi bunici. Te vei îndrăgosti de un personaj sau de toate deopotrivă. Vei râde de bătrânelul ce pierde trenul și vei căpăta alături de el o poftă nebună de joacă și de visare insuflate de clovnii ce apar din toate părțile când timpul se oprește în loc. Stația clovnilor îți va pune inima la locul ei și îți va purta mintea departe, într-o lume în care totul e mai frumos atunci când îmbrățișezi copilul din tine!”, spune regizoarea Ana Crăciun Lambru.
De ziua lui Pinocchio este un spectacol care aduce în scenă câteva dintre întâmplările celebrului băieţel din lemn, regizorul Constantin Brehnescu alegând să le plaseze în preajma zilei de naştere a eroului.