Centrul de management al obezității Arcadia: o perspectivă nouă pentru abordarea obezității
Obezitatea este un fenomen extrem de îngrijorător, o pandemie noninfecțioasă care este în plină desfășurare. Conform studiului ORO (Obezitatea în România) din 2014, situația este cu atât mai gravă cu cât 1 din 2 adulți are probleme cu greutatea – obezitate sau preobezitate. În perspectivă, conform World Obesity Atlas 2023, rata de creștere a obezității în România până în 2035 va fi de 2,1%/an la adulți și de 5,6%/an la copii, ceea ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii.
Obezitatea, dincolo de prejudecăți și stigmatizare
Obezitatea este o boală cronică, cu etiologie multifactorială și multiple complicații, insuficient diagnosticată și tratată. Din păcate, accesul la serviciile de sănătate menite să stabilească un diagnostic corect și complet, prin efectuarea bilanțului comorbidităților, precum și stabilirea unui plan de tratament este întârziat uneori și de factori socio-culturali, precum stigmatizarea persoanelor cu obezitate, prin prejudecăți și stereotipuri negative. Acest fenomen este omniprezent în societatea contemporană și poate fi observat în mai multe medii, inclusiv în mediul de lucru, în sistemul de sănătate, în mass-media și în interacțiunile sociale. Este esențial să se recunoască că obezitatea este o problemă complexă, iar stigmatizarea agravează mult impactul negativ asupra persoanelor afectate, prin efectele psihologice (contribuind la apariția unor afecțiuni precum anxietatea, depresia, agravarea tulburărilor de comportament alimentar), prin scăderea accesului la îngrijire medicală, discriminare în diverse domenii, scăderea calității vieții și chiar apariția autostigmatizării, prin internalizarea prejudecăților și stereotipurilor sociale negative.
De multe ori, marginalizarea impactează chiar perioada copilăriei, cea de formare și de dezvoltare fizică și psihică, fiind însoțită adeseori de bullying.
Eliminarea stigmatizării persoanelor cu obezitate este un proces complex care necesită implicarea întregii societăți și o schimbare a perspectivei culturale și sociale asupra obezității, prin educație și conștientizare, furnizarea unor informații corecte și insuficient cunoscute despre obezitate, cauzele acesteia și impactul pe care îl are asupra sănătății fizice și mentale, prin încurajarea respectului și a empatiei, evitarea discursului negativ și jignitor, promovarea sănătății și a unui stil de viață sănătos.
Tratamentul obezității implică o abordare multidisciplinară și personalizată, prin elaborarea unui plan unic de tratament, urmat de o monitorizare continuă.
Acreditarea Centrului de management al obezității Arcadia de către Asociația Europeană pentru Studiul Obezității certifică îndeplinirea celor mai înalte standarde europene și rezultatele notabile obținute în lupta împotriva obezității.
Alina Lupu, medic primar Endocrinologie, Arcadia