Perioada de după cel de-al doilea război mondial n-a fost deloc una ușoară, așa cum ne spun cărțile de istorie! Apariția bombei atomice și scindarea lumii în cele două mari sfere de influență reprezentate de comunism și capitalism, au dus la apariția a ceea ce s-a numit războiul rece, o perioadă care a ținut din 1945 până în 1989 și care a constat în tensiuni de tot felul la nivel mondial și o serie de conflicte militare zonale, gestionate din umbră de cele două mari superputeri, SUA și URSS.
În acest context complicat, umanitatea a avut totuși norocul să aibă o serie de lideri înțelepți și cu personalitate puternică, oameni care s-au priceput să dezamorseze crizele profunde și să evite o cale ireversibilă. Printre aceste personalități se numără generalul Charles de Gaulle, de la instalarea căruia în funcția de președinte al Republicii Franceze se împlinesc astăzi 62 de ani.
Născut la Lille în 1890, marele om de stat francez, pe numele său întreg Charles Andre Joseph Pierre-Marie de Gaulle nu era deloc la prima tinerețe când a devenit președinte al Franței, având 68 de ani. El descindea dintr-o familie aristocratică normandă, cu rădăcini până devreme în Evul Mediu, unul dintre strămoșii săi fiind Richard de Gaulle, cavaler al regelui Philippe Auguste al Franței (1165-1223).
Absolvent al Școlii Militare de la Saint Cyr și deja ofițer în primul război mondial, de Gaulle cade în prizonierat pe data de 2 Martie 1916, după o prestație admirabilă în luptaele cu armata germană. Este eliberat după aproape 3 ani, pe 11 Noiembrie 1918, perioadă care pentru viitorul președinte al Franței a fost una de inutilitate, așa cum el însuși a definit-o.
După o carieră militară prodigioasă, începerea celui de-al doilea război mondial îl găsește în funcția de șef al guvernului aflat în exil, la Londra, de unde, la data de 18 Iunie 1940, de Gaulle rostește la radio celebrul său Apel la rezistență.
În fine, după 10 ani de peședinție, Charles de Gaulle se dovedește a fi același militar riguros și parolist, demisionând la data de 28 Aprilie 1969 în urma eșecului unui referendum inițiat de el. Comunicatul care-i anunța demisia a rămas celebru și ar trebui să reprezinte un reper pentru toți politicienii lumii: ”Încetez să exercit funcțiile mele de președinte al Republicii. Această decizie intră în vigoare astăzi la amiază”.